Vi har et sterkt fokus på miljø og bærekraft i alle ledd av våre prosjekter, og jobber aktivt for å redusere vårt miljøavtrykk og stadig finne nye bærekraftige løsninger.
Samfunnet står overfor store energi-, klima- og miljøutfordringer. Globalt står byggenæringen for 40% av alt CO2-utslipp, 40% av energiforbruket og 40% av avfallet. Lett-Tak kan ikke løse disse utfordringene alene, men vi arbeider kontinuerlig for å bidra med det vi kan.
Kunnskapsgrunnlaget om byggenæringens klimafotavtrykk
Kunnskapsgrunnlaget om byggenæringens klimafotavtrykk er utarbeidet av representanter fra NHO Byggenæringen, Fellesforbundet, Direktoratet for byggkvalitet og Kommunal- og distriktsdepartementet. Behovene konkludert i kunnskapsgrunnlaget omfatter alle faser i livssyklusen til et bygg. Se videoen under for hvordan våre takelementer kan bidra til å redusere byggebransjens klimafotavtrykk:
ISO 14001-sertifisert
Lett-Tak Systemer har ISO 14001-sertifisering. Denne sertifiseringen er basert på en internasjonal standard utgitt av International Organization for Standardization (ISO), og gir retningslinjer for etablering, implementering, vedlikehold og forbedring av et effektivt miljøstyringssystem. Sertifiseringen er et bevis på at vi har etablert og implementert systematiske og effektive prosesser for å håndtere og kontrollere våre miljøaspekter, samt redusere vår miljøpåvirkning og forbedre vår generelle miljøprestasjon.
Demonterbare, gjenbrukbare og resirkulerbare produkter
Våre takelementer er laget for lang levetid og enkel demontering. De kan ombygges og gjenbrukes flere ganger på nye bygg, og materialene resirkuleres tilnærmet 100% når de tas ned for siste gang. Dette reduserer behovet for nye materialer og minimerer avfallsmengde.
Lavt CO2-avtrykk fra produksjon og produkter
- Våre strenge miljøkrav gjelder ikke bare oss, men også våre leverandører. Vi bruker kun bærekraftig produserte delkomponenter i produksjonen vår. I tillegg engasjerer vi oss i etterplanting av skog gjennom våre samarbeidspartnere.
- Mer enn 85% av byggeavfallet vårt resirkuleres, og avfallsmengden synker for hvert år, gjennom tett samarbeid med våre råvareleverandører.
- Takelementene produseres i optimale størrelser for effektiv transport, med returtransportordninger som forbedrer logistikk og reduserer utslipp.
Lager klimagassberegninger for prosjekter
Vi benytter en miljøkalkulator som beregner hvert enkelt takprosjekts unike fotavtrykk. På grunn av de mange kombinasjonsmulighetene av innsatsmaterialer, kan vi ikke utarbeide EPD (Environmental Product Declaration) for hver eneste variasjon av Lett-Tak Wood eller Lett-Tak Classic. De fleste innsatsvarene (tekkematerialer, trematerialer, dampsperre, stål- og isolasjonsprodukter) har egne EPD-er som kan sendes ved behov, basert på tilbudt eller levert materiale til et prosjekt.
Generelt starter klimaavtrykket for Lett-Tak Wood fra ca 22 kg CO2-ekv./m² takflate, mens Lett-Tak Classic er et par kilo høyere. Faktorer som brannmotstand, spennvidde og snølast kan øke dette, og veiledende tall kan gis ved kjennskap til disse faktorene.
For spesifikke prosjekter kan vi generere en klimagassberegning basert på EPDer for tilgjengelige komponenter og andre kilder for komponenter uten EPD, samt vårt eget klimagassavtrykk fra produksjon, transport og montering. Vi bistår med å gjøre anslag på CO2-avtrykk for prosjektspesifikke elementer og leverer klimagassberegninger for ferdige prosjekter.
BREEAM-NOR-sertifisering
Her finner du informasjon om prosjekter som skal BREEAM-NOR-sertifiseres.
Optimal materialutnyttelse
For å oppnå et miljø-optimalisert takelement kreves ikke bare rene råvarer og gode egenskaper for materialene. Under prosjekteringen benytter vi programvare som gjør at vi kan redusere materialsvinn, både under produksjon og montasje. 3D-modelleringsverktøyet sørger for at vi kan bestille riktig mengde materialer til hvert enkelt prosjekt, og vi slipper å sitte igjen med råvarer til overs.
Isolasjonsrester fra produksjon leveres leverandør for gjenbruk. Automatiske limpåføringsmetoder reduserer kjemikaliebruk, og overskudd gjenbrukes i produksjonen. Avkapp brukes til produksjon eller som fyringsved av ansatte.
Produserer med egen fornybar energi
Produksjonen av takelementene drives av fornybar energi fra egne solcellepaneler på taket. Solcellene genererer en betydelig del av den energien som trengs for å drive produksjonsutstyret, noe som ikke bare minsker bedriftens avhengighet av eksterne energikilder, men også bidrar til en grønnere og mer miljøvennlig produksjonslinje. Dette initiativet er en del av Lett-Taks langsiktige strategi for å fremme bærekraftig utvikling og redusere miljøpåvirkningen, samtidig som det setter en ny standard for ansvarlig produksjon i byggebransjen.
Gir flere fordeler for byggherre, arkitekt og entreprenør
Energieffektivt med lav U-verdi
Lett-Tak leverer takelementer med U-verdi ned til 0,08W/m². Lav U-verdi betyr at mindre varme eller kjøling går tapt gjennom bygningsdelen. Dette bidrar til å redusere energiforbruket i bygningen, og har en positiv innvirkning på miljøet ved å redusere utslipp av klimagasser og behovet for ikke-fornybare energikilder.
Lav vekt og lange spenn reduserer materialbehov
Lange spenn på opptil 18 meter og lav vekt reduserer behovet for fundamentering og bæresystemer, noe som igjen minsker materialforbruket, reduserer energibruk, gir lavere utslipp av klimagasser og reduserer byggavfallet. Effektiviseringen fører også til færre transporter og mindre anleggsarbeid på byggeplass.
Null byggeplassavtrykk
Prefabrikkerte takelementer gir null avfall på byggeplassen. Vi tar oss av det lille avfallet som oppstår etter montering, og kildesorterer det. Riktig håndtering og avfallsfjerning er viktig for å oppfylle miljøkrav og regelverk. Dette bidrar til å redusere miljøpåvirkningen og fremme en god bærekraftig praksis i byggebransjen.
Bærekraftige takløsninger
Fornybar energi med solceller
Takelementene våre har hard overflate, noe som gjør dem ideelle til å montere solcellepaneler på uten at isolasjonen skades.
Vi tilbyr E-TAK (energi-tak) som er en komplett løsning for å produsere strøm på eget tak, ta vare på den energien som blir produsert med et godt isolert tak som holder på varmen og en batteriløsning som sikrer effektiv utnyttelse av overskuddskraft. Vi kan også bidra med andre solcelleløsninger.
Reduksjon av overvann med blå tak
Blå tak fokuserer på effektiv behandling og håndtering av regnvann på taket av bygninger.
Blå tak fanger opp og forsinker regnvann. Taket har vanntett membran og et dreneringssystem som tillater at vann samles opp og lagres midlertidig. Deretter kan vannet gradvis renne ut eller brukes til vanning eller andre formål. Ved å håndtere regnvann lokalt bidrar taket til å redusere risikoen for flom og overvannsskader. De bidrar også til å forbedre vannkvaliteten ved å filtrere ut forurensninger og redusere strømmen av forurenset vann inn i nærliggende vassdrag.
Blå tak kan også bidra til å forbedre bygningens energieffektivitet. Vann er med på å redusere varmeabsorpsjonen, og kan bidra til å redusere behovet for bruk av klimaanlegg om sommeren.
Biologisk mangfold med grønne tak
Grønne tak, også kjent som takhager eller vegetasjonsdekte tak, er en bærekraftig løsning med grøntområder på taket av bygninger.
Takløsningen bidrar til å redusere varme i nærområdet, da vegetasjonen absorberer solens stråler i stedet for å reflektere dem som et tradisjonelt tak. Dette bidrar til å redusere behovet for airconditioning og energiforbruket i bygninger. Grønne tak kan også redusere overvannsproblemer ved å absorbere og forsinke regnvannsavrenning. Dette hjelper med å avlaste kloakksystemene og redusere risikoen for flom. I tillegg skaper grønne tak levesteder for insekter og fugler, og øker det biologiske mangfoldet i byområder.
Miljøplan
Se vår miljøplan her:
Kontakt oss om du har noen spørsmål om vårt miljøarbeid.