Reduserer klimafotavtrykket i hele byggets levetid

Reduserer klimafotavtrykket i hele byggets levetid

Kunnskapsgrunnlaget om byggenæringens klimaavtrykk konkluderer med at vi må redusere næringens totalte klimaforavtrykk gjennom hele livssyklusen til et bygg. Slik bistår Lett-Tak deg med å tilfredsstillle kravene.

Kunnskapsgrunnlaget for byggenæringen
Konklusjon fra Kunnskapsgrunnlaget

Krever endring i hele livssyklusen til et bygg

Kunnskapsgrunnlaget om byggenæringens klimafotavtrykk, utarbeidet av representanter fra NHO Byggenæringen, Fellesforbundet, Direktoratet for byggkvalitet og Kommunal- og distriktsdepartementet, viser at størsteparten av klimafotavtrykket kommer fra byggematerialer. Norges klimamål under Parisavtalen er å redusere utslippene med minst 55 % innen 2030, sammenlignet med 1990. For å oppnå dette er mer effektiv materialbruk, klimavennlige materialer, bærekraftige byggeprosesser, bedre drift og sirkulære løsninger nødvendig gjennom hele byggets levetid.

Illustrasjon bærekraftige bygninger
Figuren fra «Byggenæringens klimafotavtrykk – et kunnskapsgrunnlag» viser en sirkulær byggeprosess som fremmer bærekraft, reduserer ressursbruk og avfall, og dekker hele byggets livssyklus, fra materialproduksjon til demontering.

Taket bidrar til redusert miljøpåvirkning i alle faser

Vi i Lett-Tak har et ekte engasjement for miljøet. Vi har sett på de ulike fasene kunnskapsgrunnlaget identifiserer, og hvordan vi kan bidra til å redusere klimafotavtrykket gjennom hele byggets levetid:

Designe bygninger for effektiv ressursbruk

Vi samarbeider tett med arkitekter og RIB, og våre ingeniører gir råd basert på behov og foreslår passende løsninger. Med lange spenn på opptil 18 meter optimaliseres innvendig arealbruk og gir arealeffektive kvadratmeter. Lett-Tak-elementer kan også fungere som avstivende skive, og den lave vekten reduserer belastningen på bygningens bærende struktur. Dette bidrar til å minimere behovet for materialer i fundamenteringen og bæresystemet.

Prosjekttegning fra Lett-Tak

Miljøvennlige materialer

Lett-Tak Systemer er ISO 14001-sertifisert og benytter kun bærekraftig produserte delkomponenter i produksjonen. Takelementene våre prefabrikkeres med over 85 % resirkulering av avfall, og gir null byggeavfall på byggeplassen. De produseres i optimale størrelser for effektiv transport, og returtransportordninger optimaliserer logistikk og reduserer utslipp.

Lett-Tak Wood takelement

Økt materialutnyttelse

Materialsvinn reduseres blant annet ved hjelp av programvare som sikrer nøyaktig materialbestilling. Isolasjonsrester fra produksjonen sendes tilbake til leverandører for gjenbruk. Automatiske limpåføringsmetoder minimerer kjemikaliebruken, og overskudd brukes igjen i produksjonen. Avkapp benyttes enten i produksjonen eller som fyringsved for ansatte.

Måling av trematerialer før produksjon, Lett-Tak

Lavere og grønnere energiforbruk både i produksjon og under bruk

I tillegg produserer vi vår egen fornybare energi til bruk i produksjonsanlegget med eget solcelleanlegg på taket. Byggherren kan dra nytte av de lave U-verdiene på takelementene, som sikrer optimal energieffektivitet og bidrar til å redusere varmetap gjennom taket.

Produksjon Lett-Tak

Forlenget levetid bygninger

Takelementene er konstruert for lang levetid. Regelmessige inspeksjoner av materialene som brukes i produksjonen, beskyttelse mot fukt og produksjon i et tørt innendørsmiljø gjør takelementene motstandsdyktige både under byggeprosessen og gjennom byggenes levetid. Vår egen service- og ettermarkedsavdeling sørger for at taket beholder tiltenkt funksjon år etter år.

Service på Lett-tak

Ombruk og gjenvinning

Endringer ved ombygging og remontering på eksisterende bygninger er enkelt med våre takelementer. De kan også gjenbrukes flere ganger i nye prosjekter, noe som begrenser forbruket av nye ressurser, reduserer utslipp fra transport og minimerer avfallsmengden. I tillegg er takelementene nærmest 100 % resirkulerbare.

Lett-Tak demontering

Erfaringer og kunnskap

Lett-Tak Systemer AS har siden 1980 prosjektert, produsert, levert og montert skreddersydde og bærekraftige takelementer i Europa. Vi har et av Norges ledende fagmiljø på tak, og kan bistå i alle deler av et prosjekt, fra forprosjektering til ferdig montert tak. 

Vi samarbeider med andre aktører i bransjen for å fremme miljøvennlige praksiser og bærekraftige løsninger. Sammen ønsker vi å redusere miljøavtrykket og drive bransjen mot en mer bærekraftig fremtid.

Utvikling miljøvennlig takelement

Tilfredstill kravene og bidra til redusert klimafotavtrykk

Ved å velge Lett-Tak kan du oppfylle kravene til miljøvennlige bygg og bidra til å redusere klimafotavtrykket. Ta kontakt med oss!