De første med fagbrev i byggmontasje

De første med fagbrev i byggmontasje

To takmontører fra Lett-Tak er blant de første i Norge som har fullført fagbrevet i byggmontasje, en ny opplæring for byggebransjen. Fagbrevet markerer en viktig utvikling innen byggfaglig utdanning og representerer et skritt mot formalisering av kompetanse i byggmontasjefaget.

Formaliserer kompetanse i byggmontasjefaget

Det nye fagbrevet i byggmontasje ble lansert av Betong Norge, Norsk Stålforbund og Moelven, med støtte fra Fellesforbundet, Byggenæringens Landsforening og Norsk Industri. Faget ble godkjent av Kunnskapsdepartementet i 2022 og høsten 2023 kunne man endelig ønske de første elevene velkommen til historiens første kurs. Kurset har som mål å heve kompetansen blant montører og sikre at utdanningssystemet bedre reflekterer det som faktisk skjer på byggeplassen.

Det første kurset i byggmontasjefaget ble raskt fulltegnet og har ventelister, noe som vitner om stor interesse og behov for denne typen utdanning. Over en periode på tre måneder har deltakerne gjennomgått seks samlinger, der de har fått opplæring i tegningsforståelse, løft og sikring, dokumentasjon ved leveranse og montasje, treelementer, stålkomponenter, betongelementer, konstruksjonslære, toleranser, montasje i praksis og demontering.

Erfarne takmontører tok fagbrevet

Kenneth F. Larsen og Jonas Omsland var en del av det første kullet på 30 byggmontører som tok fagbrevet. Begge har lang erfaring innen takmontering hos Lett-Tak, men var motiverte av et ønske om å formalisere og videreutvikle egne ferdigheter og øke Lett-Tak sin kompetanse. «Det var en fin mulighet til å styrke vår formelle kompetanse og sikre at vi ligger i forkant av utviklingen i bransjen,» sier Omsland.

Jonas Omsland (i midten) har lang erfaring som takmontør hos Lett-Tak.

Kenneth F. Larsen beskriver sin erfaring med kurset som svært positiv: «Det å formalisere den kompetansen vi har opparbeidet oss gjennom årene har vært svært verdifullt. Fagbrevet gir oss en anerkjennelse som både er personlig tilfredsstillende og av stor betydning for bransjen.» Han påpeker videre: «Vi satte stor pris på fokuset på demontering, gjenbruk og miljø i fagplanen, noe som er i tråd med Lett-Taks eget miljøfokus og er en viktig del av fremtidens byggebransje.»

Takmontering Lett-Tak
Kenneth F. Larsen er opptatt av miljøvennlige løsninger. Her under montering av Lett-Tak Wood på et nytt helsehus.

Omsland legger til at han opplevde samlingen av flere fag som svært nyttig. «Det var en strukturert tilnærming med mye relevant faglig innhold som satte fokus på det som er viktig for byggebransjen i dag. Særlig satte jeg pris på hvordan flere fagområder – tre, stål, og betong – ble samlet i én utdanning. Dette ga en fin mulighet til å se bransjen fra ulike perspektiver.»

Økt profesjonalitet i byggebransjen

Med fagbrevet i byggmontasje kan Larsen og Omsland vise til en formell anerkjennelse av sin kompetanse. «Dette bidrar også til økt seriøsitet og fagutvikling innen bygg- og anleggssektoren,» understreker Larsen. «Vi håper vår deltakelse i det første kullet markerer starten på en utvikling hvor flere montører kan få anerkjennelse for sitt arbeid gjennom et fagbrev.»

Vi gratulerer til Kenneth F. Larsen og Jonas Omsland for å ha fullført fagbrevet i byggmontasje 🎉

Deres innsats og engasjement for faglig utvikling bidrar til å heve kompetansenivået i byggebransjen. Vi ser frem til å se hvordan deres nyervervede kunnskaper og ferdigheter vil gagne både Lett-Tak og byggebransjen som helhet.