Klar for nye miljøkrav? Vi er.
Fra 1. januar 2024 ble strengere krav til klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser innført. For byggebransjen betyr det én ting: Vi må levere – ikke bare på tid og pris, men også på bærekraft. De som har jobbet målrettet med dette i flere år, har en klar fordel.

Klima og miljø vektes med minimum 30 %
Med en ny veileder fra DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) gir innkjøpere og leverandører tydeligere rammer og skjerpede forventninger. Klima- og miljøhensyn skal som hovedregel vektes med minst 30 %, jf. anskaffelsesforskriften § 7-9, og bør være blant de tre høyest prioriterte tildelingskriteriene – eller stilles som krav i spesifikasjonen. Målet er å redusere anskaffelsens samlede klimaavtrykk og miljøbelastning.
Har hatt miljøfokus lenge
«For oss handler det ikke bare om å krysse av på krav. Vi jobber hver dag for å levere løsninger som gjør byggeprosjekter mer bærekraftige. Derfor er vi godt forberedt på de skjerpede kravene, som gir ryddige konkurransevilkår og belønner de som har tatt ansvar tidlig,» sier Gunnar Røste, salgsansvarlig Norge i Lett-Tak Systemer.


Reduserer avtrykk på byggeplass
Lett-Tak er kjent for sin miljøvennlige produksjon av prefabrikkerte takelementer i lette, lange spenn. Det gir ikke bare bærekraftige byggematerialer og rask montering, men også færre transporter og mindre behov for tunge maskiner på byggeplassen. «Når du velger Lett-Tak, får du et element som er lett å forsvare i en miljøregnskap, sier Røste. «Og det er ikke bare klimaet som vinner på det. Effektiviteten og HMS-en på byggeplass blir bedre, og det er noe alle tjener på.»
Bærekraft allerede fra planleggingsstadiet
I DFØs veileder er det tydelig at bærekraft må inn tidlig i prosjektplanleggingen. Råd fra arkitekt og andre rådgivere kan ha stor betydning for klima- og miljøeffekten av det som skal bygges. Dette samsvarer godt med Lett-Taks ønske om tidlig involvering i prosessene. I denne fasen kan prosjektet formes optimalt før store beslutninger tas, slik at alle fordelene ved Lett-Tak-elementer kan utnyttes fullt ut.
«Våre løsninger bidrar til optimal ressursbruk fra prosjekteringsfasen. Lange spenn, mindre behov for bæring og mulighet for å eliminere søyler og fundamenter gir lavere materialbruk og store kostnadsbesparelser,» sier Røste. Han legger til at tidlig samarbeid med arkitektene bidrar til å unngå dyre etterjusteringer og utfordringer, og åpner for valg av bærekraftige løsninger – som i tillegg kan demonteres og gjenbrukes.
Lavt CO₂-avtrykk i hele verdikjeden
Lett-Tak stiller strenge miljøkrav til både egen virksomhet og leverandører. Produksjonen drives delvis av fornybar energi fra solcellepaneler. «Vi jobber målrettet for å kutte utslipp, både i produksjonen og gjennom hele verdikjeden,» sier Røste. «Vi velger bærekraftig produserte komponenter og samarbeider med aktører som bidrar til etterplanting av skog.»
Over 85 % av byggeavfallet gjenvinnes, og andelen øker hvert år. «Vi jobber tett med råvareleverandørene for å redusere svinn og gjøre produksjonen mer miljøvennlig,» legger han til.
Prosjekttilpassede klimagassberegninger
Lett-Tak Systemer beregner klimaavtrykket for hvert prosjekt. Typisk starter Lett-Tak Wood på ca. 22 kg CO₂-ekv./m², mens Classic ligger noe høyere. Tallene avhenger blant annet av spenn, snølast og brannkrav. «På grunn av de mange kombinasjonsmulighetene av innsatsmaterialer, kan vi ikke utarbeide EPD for hver eneste variasjon av Lett-Tak Wood eller Lett-Tak Classic. De fleste innsatsvarene har egne EPD-er som kan sendes ved behov.»
Klar for nye krav – og nye prosjekter
Mens mange leverandører fortsatt vurderer hvordan de skal tilpasse seg det nye regelverket, er Lett-Tak allerede rigget for å levere. «Dette er mer enn bare en tilpasning – det er en sjanse til å sette standarden for fremtidens bygg med løsninger som er både bærekraftige og nyskapende,» sier Røste.
Kontakt oss i dag for å lære mer om hvordan Lett-Tak kan bidra ditt neste bærekraftige byggeprosjekt.